ÇAY NASIL DEMLENİR
Anasayfa » ÇAY NASIL DEMLENİR
5

Çaydanlıkta Çay Demleme

En iyi çay, porselen demlikte demlenir. Bakır ya da paslanmaz demlik ürünlerini de kullanabilirsiniz. Kullandığınız çayın kalitesi de, demleme kalitesinde önemli bir rol oynar.

Daha lezzetli çay demleme tarifinin başarılı olabilmesi için, organik ya da arıtılmış su kullanılması gerekir.

Taze ve uygun bir şekilde muhafaza edilen çay bitkileri tercih edilmelidir. Muhafaza işlemi oldukça önemlidir. Nemli olmayan ve ışık görmeyen yerlerde muhafaza işlemi sağlanmalıdır. Kavanozda saklama ve kiler ortamında muhafaza etme, en sağlıklı yöntem olacaktır. Böylelikle çay yapraklarının kuru kalması sağlanacaktır. Ayrıca demleme işlemi sırası hariç olmak üzere, mümkün olduğu kadar oksijen ile temas ettirilmemelidir.

Alt demlikte su kaynarken, üst demlik boş olmalıdır ve ısıtılmalıdır.

Su kaynarken çay demlemek yanlış bir hareket olacaktır. Fokurdama sağlandıktan sonra, demliğin altındaki ateş kapatılır ve fokurdamanın durması beklenir. Ancak o zaman demleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Demleme işlemini gerçekleştirirken, suyu olabildiğince yukarıdan dökülmelidir. Hava ile temas eden ve ideal ısıya sahip olan su, iyi bir demlemeyi sağlayacaktır.

Demleme işlemi tamamladıktan sonra çaydanlık, 20 dakika kadar kısık ateşte bekletilir.

35 dakika içinde, demlenen çay tüketilmelidir. Ateşin üzerinden demlik alındığında tekrar, ateşin üzerine koyulmamalıdır.

Çay Kazanında Çay Demleme

Çay demleme tarifi, kazan ya da metal bazlı demliklerde iyi sonuçlar vermez. Ancak, bazı kurallar göz önünde bulundurulursa, ortalama sonuçlar alınabilir.

Çay nasıl yapılır sorusunun cevapları arasından birisi de, paslanmaz çelikten ve kireç tutmama özelliği olan ürünlerin tercih edilmesidir. Özellikle bakır olanları tercih edilmesi gerekir.

Demleme işlemini gerçekleştirmeden önce kazanın iyice temizlenmesi gerekir.

Su fokurdadıktan sonra, kazanın ayar düğmesi kapatılmalıdır. Su durulduktan sonra, kazanın içindeki hazneye önce sıcak su, ardından çay ilave edilmelidir.

Daha sonra tekrar ısı derecesini açılır ve 20 dakika kadar çayın demlenmesi beklenir.

Yoğun tüketim olan yerlerde kazan gibi cihazlar kullanıldığında, gün içerisinde yukarıdaki işlem birçok kez tekrarlanacağından çayın bayatlaması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Her zaman yedek bir kazan bulundurulmalıdır. Yoğun tüketim yerlerinde, çayın demleme kalitesinin bozulmaması adına, yedekli ürün ile demleme işlemini gerçekleştirmek daha iyidir.

cay-demleme